Over ons

Historie

Wellicht verbaast u zich over het feit dat een gerenommeerd horecabedrijf als dit kan voortbestaan onder de naam “DE MOF”, een naam die zeker na de Tweede Wereldoorlog een bijsmaak heeft. Hoelang bestaat dit gebouw al en heeft het altijd die naam gehad?

Al omstreeks het jaar 1600 wordt de naam in oude acten genoemd. Het is duidelijk dat het gebouw toen al een brouwer-eigenaar kende. Logisch, omdat in die tijd het brouwen zeer kleinschalig werd beoefend – meestal door de eigenaar zelf – uitsluitend ter voorziening van de eigen behoefte.

Het waren echt niet loslopende arbeiders die hun schamele loon in het café kwamen verdrinken; nee, de hoogtepunten in het bestaan zoals geboorte, doop, huwelijk en begrafenis, werden eerst plechtig of feestelijk gevierd in de kerk, waarna men direct na de kerkdienst vertrok naar het café om daar een “feestbier” te drinken.

En hoe ontstond de naam “DE MOF” dat van het hoog-Duitse woord “Muff” komt en dat zoiets betekent als “knorrepot”, “ongemanierde” of “niet spraakzame persoon”. Rond 1600 ontstond een jaarlijkse stroom van seizoenarbeiders uit Duitsland naar Nederland. Zij kwamen hier te voet en droegen hun schamele bezittingen bij zich. Zij werden “Buben” genoemd als men vriendelijk wilde wezen en men noemde ze “Moffen” als men hen liever zag gaan dan komen.

Het restaurant waar we nu zijn, lag duidelijk op een kruispunt van deze “Moffenwegen” en was bovendien een rust- en verdeelpunt van vele “Moffen” die hier langskwamen. Het gebouw veranderde in de loop van eeuwen talloze malen van eigenaar. Een paar dingen bleven: De naam en de kwaliteit van de maaltijden. Wij hopen dat u dat snel komt controleren.

Anno nu

Sinds 1993 word Restaurant & Partycentrum De Mof gerund door Bart Jan en Claudia van der Weide. Wij hopen u binnenkort te mogen begroeten op onze prachtige locatie. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om u thuis te laten voelen bij “De Mof”.

Claudia & Bart Jan van der Weide

Copyright Restaurant De Mof / website by Yellow Lemon Tree